måndag 23 december 2013

Sill i dill..

Min absoluta favorit på julbordet är sill av olika slag.. I år kommer min familj hit på fm och vi tänkte ha fisk tema då och så tar vi varma maten sen på juldagen och slipper blanda som man alltid annars gör..


 5 min sillen som finns att köpa på affären är ju bara så himla kul att jobba med.. Jag hann med 5 olika sillsmaker på 1,5 tim, då är det kul att laga mat tycker jag.. Glasmästarsill, svartvinbärssill, skärgårdssill, glöggsill och västerbottenostsill..
Tror favoriten blev svartvinbärssillen, den har så härlig färg.. Jag hann plocka in alla svartvinbär i somras vilket var jätte kul att kunna använda nu.


Recept;

Sv.vinbärssill

1 fpk 5 min sill
ca 20 st svarta vinbär
1/2 dl outspädd sv.vinbärssaft
0,5 rödlök

Lag
1 1/2 msk ättiksprit 12%
1 1/3 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1 st lagerblad

1. Koka upp lagen tills sockret löst sig och låt den svalna.
2. Skiva sillen i portionsbitar, Lägg i glasburk varvat med sv.vinbär och lök
3. Häll saften i lagen och häll i allt i burken tills sillen blir täckt. Ställ kallt.
    Den blir godare om den får stå i 2 dygn.



Skärgårdssill

1 fpk 5 min sill
1 dl majonäs
1,5 dl gräddfil
0,5 dl gräslök
0,5 dl dill
1 msk rom
0,5 dl räkor
lite saft från en citron
peppar

1. Skär sillen i portionsbitar.
2. Blanda övriga ingredienser i en burk
3. Lägg i sillen.



Västerbottensill

1 fpk 5 min sill
1,5 dl riven västerbotten
1 dl majonäs
1 dl gräddfil
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap

1. Skär sillen i portionsbitar
2. Blanda övriga ingredienserna i en burk
3. Lägg i sillen


Glöggsill

1 fpk 5 min sill
1 dl glögg
0,5 dl russin
1 kanelstång

Lag
1,5 dl vatten
1 dl socker
0,5 dl ättika 12%

1. Koka lagen
2. Skiva sillen och lägg i burk varvat med russin
3. häll på lagen och lägg en kanelstång högst upp



önskar er alla en riktigt

god jul